Premier League

FotbollsarenaDen engelska högstaligan i fotboll, Premier League, räknas som en av Europas allra bästa och har spelats sedan 1992, då namnet ändrades från Football League First Division till det nuvarande.

Bildades 1992

Sedan säsongen 1992/93 har totalt fem lag vunnit ligan, Manchester United 13 gånger, Arsenal tre gånger, Chelsea tre gånger, samt Blackburn och Manchester City vardera en gång. Senaste säsongen vanns av Manchester United före ärkerivalen Manchester City.

Från början spelade 22 klubbar i Premier League, men minskades år 1995 ner till nuvarande 20. De tre sista lagen vid ligaspelets slut flyttas ner till näst högsta divisionen The Championship, samtidigt som de två bästa lagen i den serien, samt det lag som vinner ett playoff mellan lagen på platserna 3-6, flyttas upp till Premier League.

Premier League har under de dryga 20 år som serien funnits inneburit ett rejält lyft för engelsk fotboll, både spelmässigt och ekonomiskt. Förra säsongen låg publiksnittet i Premier League på nästan 36 000, vilket är näst bäst i Europa efter Tyskland.

Svenskar i Premier League

Totalt har ett femtiotal svenskar spelat i Premier League genom åren. Den mest framträdande är förstås Fredrik Ljungberg som med sitt Arsenal vann Premier League två gånger, 2002 och 2004. Ytterligare två svenskar har varit med och vunnit Premier League, Henrik Larsson med Manchester United 2007 och Jesper Blomqvist tre gånger med samma klubb, 1999, 2000 och 2001.

Se Premier League live

Att som svensk fotbollssupporter åka över till de Brittiska öarna har blivit en allt vanligare förekomst då det inte längre är så farligt dyrt. Är du en av alla dom som funderat på saken, då kan vi varmt rekommendera GO Sport Travel som säljer sport- och evenemangsresor av dess olika slag. Även om man erbjuder resor till flera olika typer av sportevenemang så är det just fotbollsresor som blivit företagets specialitet. Ta gärna en titt här; http://www.gosporttravel.com/fotbollsresor, på alla guldkorn som finns att välja bland. Har du chansen – ta den. Det är en närmast oslagbar stämning på dessa matcher.

Upplev kulturen

Man brukar kalla England för “fotbollens självutnämnda hemland”, somliga med en viss ironi i rösten, somliga utan ironi. Vi på Glemmingebro IF stämmer in i den senare skaran. Det finns en fotbollskultur i England som knappast går att uppleva i något annat land i världen och stämningen på matcherna brukar som sagt vara helt oslagbar. Till skillnad från supporterkulturen i Sverige där det egentligen bara är storstadslagen som har en supporterkultur värd namnet, där alla i klacken sjunger för fulla muggar, så är det fullt ös från start tills dess att domaren blåser i pipan. Påhittiga och roliga sånger varvas med burop, jubel och eventuellt också någon svordom ska vi väl tillstå.