Neymar Jr – mannen bakom namnet

Neymar da Silva Santos Júnior, mer känd som bara Neymar eller Neymar Jr är en brasiliansk fotbollsspelare som just nu spelar för FC Barcelona och det brasilianska fotbollslandslaget som en forward eller ytter, han agerar även som lagkapten i landslaget.

Neymar föddes i Mogi das Cruzes, São Paulo, till föräldrarna Neymar Santos Sr., som själv var fotbollsspelare, och Nadine da Silva. Neymar Jr fick inte bara sitt namn från sin far, fallenheten för fotboll blev snabbt tydlig. Hans far tog rollen som Neymars rådgivare när sonens talang uppenbarade sig, Neymar Jr. har kommenterat om sin fars roll och sagt att “Min far har alltid varit vid min sida sedan jag var liten. Han tar hand om saker, min finans och min familj.”

6400531-sao-paulo-brazil-cityscape-skyline

Han började sin ungdomskarriär inom fotboll i klubben Portuguesa Santista, baserad i Santos, São Paulo. Där spelade han fram till 2003 då han fick ett erbjudande att börja spela för Santos FC. Vid 17 års ålder skrev han på sitt första professionella kontrakt och blev uppgraderat till Santos främsta lag och fick även sponsorer.

2009 blev han han röstad till den bästa unga spelaren i 2009 Campeonato Paulista, den högsta fotbollsligan i São Paulo. Han blev även årets spelare då Santos FC vann Campeonato Paulista 2010 och ledde skytteligan i hela Copa do Brasil med 11 mål. Neymar avslutade sin 2010 säsong med 42 mål i 60 matcher. Vid 19 års ålder vann Neymar 2011 Sydamerikas pris för årets fotbollsspelare efter att ha kommit på tredje plats året innan. Detta följde han sedan upp med ytterligare en vinst 2012.

I juni 2013 lämnade Neymar Santos FC och signerade för FC Barcelona och i sin andra säsong med laget hjälpte han dem vinna La Liga, Copa del Rey och UEFA Champions League, minst sagt en stor bedrift.

Neymar är känd för sin explosivitet, hand dribblingsförmåga och skicklighet med båda fötterna. Hans spelstil har givit honom stor beröm från alla möjliga håll; fans, media och andra spelare har alla haft bra saker att säga om honom. Bland annat så har den legendariske brasilianska fotbollsspelaren Pelé kallat honom för “en utmärkt spelare” och Ronaldo, Ronaldinho och Lionel Messi har sagt att “han kommer att bli bäst i världen”.

I internationella tävlingar har Neymar representerat Brasilien i under-17-, under-20- och seniornivå. Han gjorde sin seniordebut för Brasilien i en vänskapsmatch mot USA och gjorde mål i en 2-0 seger över staterna. I Fifa Confederations Cup 2013 var Neymar en del av laget och hade nummer 10-tröjan och gjorde det andra målet i Brasiliens 3-0 seger över Spanien. Han prestationer gav honom guldbollen som turneringens bästa spelare. Under 2014 deltog Neymar i FIFA World Cup och gjorde fyra mål innan han fick en fraktur i en ryggkota i kvartsfinalen, på grund av detta missade han resten av turneringen men kom ändå på tredje plats i turneringens egna skytteliga. Året därefter blev Neymar kapten för landslaget i Copa América.

neymar-jr-pokerstars

Neymar har dock inte bara haft framgång i fotboll, han har även visat sig en skicklig pokerspelare och har själv sagt att poker är en av hans stora passioner, att det ger honom chansen att uttrycka sig utanför planen och att han älskar känslan av att besegra motståndare med sitt spel. I maj 2015 signerade Neymar för PokerStars och är nu en del av Team PokerStars tillsammans med andra stora namn inom sportvärlden: fotbollsspelarna Ronaldo och Christiano Ronaldo, längdskidåkaren Marcus Hellner och landhockeyspelaren Fatima Moreira de Melo.

Neymars största förebild och hjälte säger han är Robinho, det är en spelare han har älskat ända sedan han var liten och att jag känner sig lyckligt lottat att fått spela med honom inte bara i Santos utan även i brasilianska landslaget. Han nämnde även att han skulle velat ha chansen att spela med Zidane och Romario. Artikel om denna intervju kan man läsa på Aftonbladet.