Ligor i Europa

Även om många svenskar följer sitt favoritlag i Allsvenskan så är det de stora europeiska ligorna som drar till sig intresset när man vill se fotboll på mycket hög nivå. Det är där som pengarna, stjärnorna och de stora arenorna finns.

La Liga – Den spanska ligan har dominerats av två lag under mycket lång tid. Inför varje säsong är frågan om Real Madrid eller Barcelona kommer ta hem ligaguldet. De andra lagen från slåss om de sämre platserna.  I La Liga finns även några av världens bästa och mest kända fotbollsspelare så som Messi och Ronaldo. Två spelare som år efter år varit med på listor över de mest värdefulla spelarna för sina lag.  Idag är det inte någon av Sveriges största stjärnor som spelar i La Liga men intresset är ändå mycket stort för ligan där de flesta håller på något av de två storlagen.

Bundesliga – Att följa den tyska ligan Bundesliga var inte speciellt populärt bland svenskar för bara några år sedan. Flera andra ligor låg betydligt högre upp på intresselistan och det var svårt att se några tyska matcher på TV. Men detta har ändrats mycket tack vare en glad anfallsfotboll och stora framgångar i Champions League.

Serie A – Intresset för den italienska fotbollsligan har alltid varit stort. När sedan Zlatan började spela där ökade intresset ännu mer. Det sändes matcher varje vecka på TV4 och researrangörer anordnade betydligt fler resor till Italien för att svenskarna skulle kunna åka och titta på sin fotbollsidol. Men en ekonomisk kris inom fotbollsvärlden har förändrat situationen. Flera av de större lagen har fått sälja sina stjärnor och därmed har även intresset för den italienska fotbollen dalat något. Men fortfarande finns det ändå många svenskar som följer serien med intresse. Italiensk fotboll är ändå något speciellt.

Premier League – Att flyga till England kostar inte många hundra kronor så det är både enkelt och billigt att se de stora topplagen spela fantastiskt underhållande fotboll. Det är också den ligan som intresserar flest svenskar. Med storlag som Manchester United, Chelsea, Manchester City, Arsenal och Liverpool är det en jämn liga där flera lag har chans att vinna varje år. Här går det även att se flera av de bästa svenska fotbollsspelarna. Att åka på fotbollsresa till England innebär inte bara att uppleva en spännande fotbollsmatch. Lika mycket handlar det om uppladdningen före matchen och snacket efteråt.