Fotboll – en upplevelse som ingen annan

Fotboll är mer än bara ett spel. För miljontals människor är det en viktig del av deras liv. De njuter av upplevelsen. De skakar av glädje när deras lag gör mål, de gråter när de förlorar och hatar domaren i fall denne inte fattar ”rätt” beslut. Ordet ”vi” får ett nytt innebörd. Man är ett med sitt lag. Man glömmer allt annat i världen och har fullt fokus på spelet. Vad är det som gör fotbollen så speciell egentligen? Låt oss kort titta på några tänkbara anledningar.

Fotboll på TV

Fotboll är enormt populärt bland världens TV-tittare. Det är under stora fotbollsmatcher som TV-reklam är som dyrast och man upplever det som ett basbehov att få se viktiga fotbollsmatcher på publika kanaler. Hela tre miljoner svenskar såg exempelvis matchen mellan Sverige och Ukraina under senaste EM enligt Expressen. Fotboll på TV är en upplevelse som definierar en nation!

Stämningen på arenan

Har du besökt en stormatch vet du vilken enastående stämning det blir. Den trogna publiken skapar en fantastisk atmosfär på arenan. Man sjunger ramsor, släpper loss känslor och ger allt för att hjälpa sitt lag. Det går inte att jämföra fotboll med något annat på jorden. I matchen mellan Brasilien och Uruguay under VM 1950 har man officiellt noterat hela 160 000 publikåskådare, enligt engelska tidningen The Guardian. Det återstår att se om VM 2014 kommer att slå det rekordet.

Själva spelet

För många är dock själva spelet den ultimata upplevelsen och inte allt det som händer runtomkring. Det krävs en stor insats av spelarna för att prestera så bra som möjligt på ett individuellt plan. Samtidigt är det en lagsport där både tränaren och lagkaptenen har sitt att säga. Varje spel på hög nivå är ett mästerverk där ett trettiotal aktörer är inblandade. Det går inte att veta i förväg hur spelet slutar och oftast är det riktigt små marginaler som avgör. Själva spelet är det som gör fotbollen till idrottens krona.