Europeiska fotbollscuper

Milan Champions LeagueNu för tiden finns det två stora europeiska fotbollscuper för klubblag, Champions League samt Europa League. Tidigare fanns även den så kallade Cupvinnarcupen, där cupvinnarna i respektive land möttes, denna lades dock ner 1999 och sista laget att vinna cupen blev italienska Lazio.

UEFA Champions League är efter fotbolls-VM världens mest prestigefyllda fotbollsturneringen och även den största för klubblag. Champions League spelades för första gången säsongen 1992/93 och skiljde sig från den tidigare Europacupen på det sättet att det efter de inledande omgångarna i cupform även spelades en gruppspelsomgång.

De första två säsongerna i form av två fyralagsgrupper som säsongen 1994/95 utökades till fyra grupper. Detta innebar också att mästarna i de största ligorna blev direktkvalificerade för gruppspelsfasen. Första säsongen, 1992/93, segrade franska Olympique Marseille efter seger över italienska Milan med 1-0 på Münchens olympiastadion.

Inför säsongen 1997/98 utökades gruppspelsomgången till sex grupper om totalt 24 lag, vilket innebar att England, Italien och Tyskland gavs möjlighet att ha med två lag i turneringen.

Säsongen 1999/2000 utökades huvudturneringen ytterligare en gång, till 32 lag, vilket gjorde att de allra största länderna kunde ha med tre lag samt ytterligare ett antal länder kunde ha med två lag. Det året var den spanska dominansen total med tre spanska lag i semifinal och två i final, Real Madrid och Valencia, där Real Madrid slutligen segrade med 3-0.

Vid ytterligare tre tillfällen har finalen varit en rent inhemsk uppgörelse. 2003 då Milan besegrade Juventus med 3-2 efter straffar, 2008 då Manchester United slog Chelsea med 6-5 också det efter straffar samt nu senast i våras där Bayern München vann den heltyska finalen över Borussia Dortmund med 2-1.
Flest Champions League-titlar har Real Madrid och Barcelona med sammanlagt tre vardera.

Den andra stora klubblagsturneringen i Europa är UEFA Europa League. Denna ersatte inför säsongen 2009/10 den tidigare UEFA-cupen, som inför säsongen 2004/05 för första gången infört gruppspel som ett skede i turneringen.

Den här säsongen består gruppspelsfasen av totalt 48 lag fördelade på sammanlagt tolv grupper. De två bästa i varje grupp går sedan tillsammans med treorna från Champions League-grupperna vidare till åttondelsfinal. Årets final kommer att spelas på Juventus-stadion i Turin. Förra årets Europa League vanns av engelska Chelsea, vilka besegrade portugisiska Benfica med 2-1 i finalen som spelades på Amsterdam Arena i Amsterdam i Holland. Vet du redan vem som vinner? Då tycker vi att du går in på Betssons hemsida och lägger ett spel på vilka du tror vinner och sen mailar du oss och berättar. Vi kan avslöja att vi tror att det blir tysk seger även i år i Champions League.