Träning

Att cykling ger bra kondition det kan vi vara överens om, och att sitta på en tränings cykel på ett gym ger ju inte samma upplevelse om du cyklar efter landsvägen med en stilren racercykel. Och om du tränar fotboll varje eller flera gånger i veckan så kan du ju med fördel använda dig av cykel till och från träningen istället för att ta bilen eller om du tar dig till din träning med kommunala färdmedel.

Med en racercykel kan du enkelt variera tempot och få upp riktigt bra fart eller bara rulla fram i ett lugnt tempo. Det kan vara skönt om du efter en liten hårdare backe där du fått ta i lite extra bara rulla och få lite återhämtning. Det kan kännas nästan lite avstressande och meditativt när man rullar lätt i ett nedförslut. Det finns stora fördelar med att cykla, bland annat så är det du som styr hur hårt och tufft du vill köra, det är en skonsam form av motion både för senor och leder. Nackdelarna kan vara att du bara tränar kondition och musklerna i dina ben, men som komplement till annan träning är den perfekt.

Vilken typ av cykel ska man då ha? Fördelarna med riktiga racercyklar är att du snabbt och enkelt kan få ordentlig fart när du cyklar och är inte alls lika trög som en vanlig landsvägs cykel kan vara. Den är mycket lättare i sin konstruktion och du kan ställa in den så den är perfekt för din kropp när det gäller styre, sadel och även pedaler. Detta gör du med enkla medel. Vad kostar en riktigt bra cykel? Det finns cyklar mellan 6000:- upp till 25.000, så frågan är vad din plånbok säger. Som sagt cyklar du mycket och verkligen vill ha en bra cykel så kostar den lite mer. Kolfiber eller aluminium? Det finns lite olika synpunkter om detta och vi tar inte ställning för någon av dom, det finns fördelar med båda så det är lite beroende på dig som person och hur du vill ha din cykel. Prata alltid med den som säljer cykeln om hur du vill att din cykel ska vara.

cykelraceNär du väl har kommit igång med cyklandet kan det vara dags att hitta fler möjligheter till cykelturer. Förutom resorna till matchen kanske du även börjar cykla till jobbet. På så sätt får du in träning i ännu en daglig rutin. Det skall inte heller glömmas att cykling är ett perfekt sätt att ta sig fram för hela familjen. Packa ryggsäcken med lite fika så blir det enklare än någonsin att ha en mysig liten picknick.

Om cyklingen har blivit ett väldigt stort intresse så kan det vara dags att titta på det även i ett idrottsperspektiv. Det man kan börja med är att delta i ett motionslopp. Då tävlar du endast mot dig själv och får ett litet smakprov på hur det kan vara i ett ritkigt lopp. Det största svenska motionloppet är Vätternrundan som brukar ha mer än 20 000 anmälda cyklister.