Bästa fotbollslagen 2013

Fotbollsvärlden 2013 ser till stora delar ut så som fotbollsvärlden har sett ut under de senaste 5-6 åren: ett visst antal klubbar tillhör ständigt världstoppen.

Men vissa förändringar kan märkas även om det inte är lätt att säga om det rör sig om en naturlig variation eller ett trendbrott. Till exempel anses inte FC Barcelona lika ofta spela världens bästa fotboll. Giganterna har i stället varit Bayern München som efter en lång väntan återigen vann världens mest prestigefyllda klubblagsturnering – Champions League – samtidigt som man vann den tyska ligan i rekordstil och även tog hem den tyska cuppokalen. Detta trots att konkurrenten i landet Borussia Dortmund var så bra att man tog sig ända fram till finalen i Champions League som alltså blev en heltysk historia. Därtill köpte Bayern München loss Dortmunds kanske främsta fixstjärna Mario Götze efter säsongen och befäste därmed sin position som herre på täppan i Tyskland och kanske hela fotbollsvärlden.

Bilden visar kupolen på FC Bayern Münchens tjusiga arena.

De mest prestigefyllda nationella ligorna, engelska Premier League och spanska La Liga, vanns 2013 av Manchester United respektive FC Barcelona. Ingen skräll där alltså och de följdes även åt av vanliga toppkonkurrenter och storklubbar: Manchester City, Chelsea, Arsenal och Tottenham i England och Real Madrid, Atletico Madrid och Valencia i Spanien. I Spanien placerade sig även Malaga högt och tog sig ända till kvartsfinal i Champions League där man förlorade efter en dramatisk vändning av Borussia Dortmund.

Nu har en hel del stora spelare transfererat inför nästa säsong och en spännande flyttning som vi kommer att följa är Radamel Falcaos byte från Atletico Madrid till AC Monaco FC. Transfersumman var på hela 60 millioner Euro. Troligen kommer Atletico sakna Radamel, men den summa är så klart svår att säga nej till för en fotbollsklubb.

I italienska ligan har Juventus vunnit mark efter några tunga år och vann ligan med stor stil. För Inter och Milan var säsongerna däremot under medel.