11 största fotbollsspelarna genom tiderna

Att ranka historiens bästa fotbollsspelare är oerhört svårt beroende på att fotbollen under åren utvecklats och ser helt annorlunda ut idag än vad den gjorde för 50 år sedan. Här har vi i alla fall gjort ett försök att utse de elva största spelare genom tiderna.

 1. Pelé, Brasilien. Slog igenom i VM i Sverige 1958 och anses av många vara den bäste fotbollsspelare genom alla tider.
 2. Diego Maradona, Argentina. Förde i princip på egen hand Napoli till två Serie A-titlar, vilket gjort honom odödlig i staden.
 3. Alfredo di Stefano, Argentina. Den sydamerikanske arbetshästen dominerade tillsammans med Real Madrid europeisk fotboll under 1950- och 60-talet.
 4. Garrincha, Brasilien. Bolltrollaren på högerkanten var en viktig del i det Brasilien som vann VM både 1958 och 1962.
 5. Giuseppe Meazza, Italien. En av världens första storspelare som till och med fått en stadion i Milano uppkallad efter sig. Två raka VM-guld med Italien 1934 och 1938.
 6. Franz Beckenbauer, Tyskland. Denne skicklige taktiker var en av de stora spelarna i det tyska lag som vann VM på hemmaplan 1974.
 7. Johan Cruyff, Holland. Hollands kanske bäste spelare genom tiderna var på pappret center, men rörde sig lika gärna på andra delar av planen.
 8. Zinedine Zidane, Frankrike. En av de riktigt stora spelarna i modern tid förde hemmanationen till seger i VM 1998. Dock snöplig avslutning på karriären i VM-finalen 2006.
 9. Bobby Charlton, England. Manchester United trogen under hela karriären och var med och förde sitt England till landets hittills enda VM-guld på hemmaplan 1966.
 10. Lionel Messi, Argentina. Nutidens kanske absolut bäste fotbollsspelare. Vunnit både La Liga och Champions League med sitt Barcelona och saknar egentligen bara ett VM-guld.
 11. Lev Yashin, Sovjetunionen. Dominerade totalt i straffområdet och var i princip omöjlig att få hål på. Blev dessutom sovjetisk mästare i ishockey.